Smet (kvällen innan): vispa samman ett ägg, en äggula, 100 g socker och en nypa salt. Lägg till 125 g mjukt smör och 200 g mjöl och låt sedan smeten vila i 24 timmar efter att arbetat samman den. Kräm: Koka upp 25 cl mjölk tillsammans med 2 uppskurna vaniljstänger. Vispa 2 äggulor med 50 g socker och häll sedan på 30 g mjöl och 1 msk rom. Häll försiktigt i den kokande mjölken (blanda samtidigt). Häll tillbaka i grytan och låt det tjockna på svag värme. Smörj in en form, fyll bottnen och sidorna med 2/3 deg och fyll sedan med den kalla krämen. Lägg på den resterande degen och fäst kanterna med vatten. Pensla ytan med en äggula och tillaga 40 minuter i 210 °C.
Recept Välsmakande confiterad anka
Confiterad anka är en kulinarisk specialitet från sydvästra Frankrike, mer specifikt från Périgord och den äts oftast tillsammans med pommes sarladaises (rostad potatis i ankfett). Den feta ankan kokas 2 timmar i varmt ankfett och konserveras sedan i burkar. Den passar perfekt tillsammans med ett gott rött vin från Languedoc.
Paprikor och chilipeppar Piment d’Espelette: stark som få
Piment d’Espelette är en AOC-skyddad chilisort som endast får odlas i Baskien och det är en ikonisk och exceptionell produkt för den baskiska gastronomin. Dess fruktiga smak och heta kryddiga men inte brännande smak erbjuder en mycket subtil balans som ligger nära svartpepparns styrka. Denna generösa krydda används såväl för regionala rätter (allt från Pipérade till Ibaïona) som för lokala charkuterier och med dess karaktär och finess passar den till många olika recept, från aperitifen till efterrätten. Det är svårt att motstå chokladen med Piment d’Espélette, ett måste om du besöker regionen.